Älvriket, Skogsriket, Fjällriket

Vill du fördjupa dig i Älvdalen och dess spännande historia? Med Hotell Älvdalen som bas kan du i lugn och ro utforska Älvdalen med omnejd.
Ta reda på mer om Hagströmsepoken, porfyren, vårt eget språk; älvdalskan, eller om du vågar, ta del av häxprocessen som startade i byn Åsen i Älvdalens kommun under sent 1300-tal.

Naturen är storslagen och bjuder in till fantastiska strövtåg. Vintertid har vi gott om preparerade skidspår och såklart skoterleder.

Älvdalen ligger mitt i hjärtat av Dalarna. I vår närhet har vi allt från den mystiska skogen till fjällvärldens härliga vidder. Siljansområdets fantastiska kulturutbud och Österdalälvens magiska fiske.

Längdskidåkning

Älska Älvdalen, Älska Snö!

Från Hotell Älvdalen till närmsta skidspår är det 500 meter och till skidparadiset Rännkölen är det 20 km. Rännkölen ligger 640 meter över havet och här ligger snön tidigt oftast redan i november. Du hittar upp till 22 km långa spår rakt ut i vår fantastiska natur. För mer info och hur du hittar hit, klicka här!

Skidstadion i Älvdalen erbjuder allt från 1 km upp till 17 km långa banor. Här tränar motionärer till elitåkare. Skidspåren får mycket beröm från de elitåkare som ofta tränar i området. Konstsnön läggs så fort kylan kommer och lagom till luciahelgen arrangeras den årliga skidtävlingen Björnjakten.

Vår lokala skidklubb, Älvdalens IF Skidor är de som håller spåren fina och ett spårkort kan du betala med swisha eller kontant. För mer info och betalning klicka här!

Hos Hotell Älvdalens närmsta granne, Älvdalens Sportcenter som ligger rakt över gatan, kan du hyra skidor om du inte har egna, få hjälp med vallan eller köpa tillbehör för bästa skidturen.

Porfyr- & Hagströmmuseet

Välkommen till Porfyr- & Hagströmmuseet i Älvdalen. Här finns både unika samlingar av konstverk i porfyrsten och av Hagström tillverkade instrument. Porfyrstenen räknas till en av de hårdaste bergarterna i världen och lämpar sig därför bra till att slipa och polera.

Älvdalen – The home of Hagström
Firma AB Albin Hagström hann med att tillverka över 1 miljon dragspel, gitarrer och PA-anläggningar under sin verksamhetstid i Älvdalen. Deras gitarrer har använts av Elvis Presley, Jimi Hendrix, Frank Zappa, David Bowie m fl. På museet finns bl a en kopia av Elvis gitarr, Viking 2.

Besök denna industri- och kulturskatt som under sin storhetstid exporterade varor över hela världen. För öppettider klicka här.

Rots Skans

Elfdalens Hembygdsförening bildades år 1911 med uppgift att bevara den gamla kulturen till eftervärlden. Hembygdsmuseet, som idag består av ett 30-tal hus (bl.a. Sveriges äldsta skvaltkvarn). Miljöerna visar bebyggelse, boendeformer och hantverk från sen medeltid och fram till sekelskiftet år 1900.

Omkring 8000 föremål ingår i samlingarna, som också omfattar cirka 200 000 foton, ljudband och en av Sveriges äldsta hembygdsfilmer från 1918.
Skansvakten, föreningens tidning, är en av Sveriges äldsta hembygdstidningar.

Rots Skans är en befästningsanläggning uppförd år 1677 under Karl XI:s regeringstid till skydd mot överfall från Norge, som då tillhörde Danmark. Från befästningen finns idag vallarna och brunnen kvar.

Skansfesten firas den 6 juni varje år med hantverkare, musik, bagarstuga och aktiviteter för barnen och är mycket uppskattat aktivitet på Nationaldagen.

Ett av de största midsommarfirande i Älvdalen är på Rots Skans. Här kan du dansa runt midsommarstången, titta på vackra bygdedräkter och lyssna på traditionell För öppettider klicka här.

Sveriges äldsta härbre

Kyrkhärbret i Älvdalen är ett timmerhus vid prästgården söder om Älvdalens kyrka, som är dendrokronoligiskt daterat till år 1285. Kyrkhärbret var Sveriges äldsta daterade profana träbyggnad till 2008, då tiondeboden i Ingatorp i Småland visade sig vara ett halvsekel äldre. Därefter har även eldhuset på Zorns gammelgård kunnat dateras (1237).

Dörrpartierna är vackert utsmyckade och på timmerväggarna finns några dalruneinristningar. I denna byggnad samlade och förvarade prästen den tiondel av bondens årliga skörd , tex spannmål, vilken lämnades som lön till honom.

Älvdalens is- och simhall

På 5 minuters gångavstånd från Hotell Älvdalen hittar ni en 50 meters inomhusbassäng, 60 meter vattenrutschkana, övningsbassäng, barnbassäng, bubbelpool, solarium samt beachvolley plan. På sommaren kan man gå direkt från bassängen ut på 5000 kvm gräsytor för sköna solbad. Här hittar ni även fotbollsplan, streetbasketkorg och ett pingisbord. Behöver man ett lättare mål mat, fika, glass eller godis besöker ni cafeterian i foajén.
För öppettider klicka här.

Ishallen ligger vägg i vägg med simhallen. Här ryms en fullstor ishockeyplan och läktare med plats för 1100 åskådare.

Trafikövningsbana

Till Monztabanan har yrkeschaufförer och motorintresserade kommit i generationer. Intill Österdalälven ligger banan där du får chans att öva dina köregenskaper på MC, bil, buss och lastbil.

Vi erbjuder utbildning året runt, med instruktörer som gör dig säkrare på vägarna. Dessutom kan vi erbjuda halkkörning på sjöis.

Kontakta oss på Hotell Älvdalen för bokning.

Canonball Run

Älskar du veteranskotrar? Då är detta arrangemanget för dig. I januari arrangeras Canonball Run ett av Sveriges största skoterevenemang här i Älvdalen.

Arrangemanget drar igång på fredagskvällen med middag och övernattning på Hotell Älvdalen. Lördagen är den stora tävlingsdagen, upp till 7 mil i de djupa skogarna på en veteranskoter med ett gäng uppgifter att lösa under dagen. Lagen ska ta sig i mål med alla skotrar och alla deltagare.  Kvällen avslutas med stor buffémiddag och lite smått och gott i glasen och ett och annat uppträdande på scenen.
Mer info om Canonball Run hittar du hos tidningen Snowrider som är de som arrangerar hela eventet!

Uka Pain

Att springa 100 miles eller 100 km är det inte vem som helst som gör men om du är sugen så arrangerar Sweden Runners lopp för dig som vill testa.

Uka Pain tar dig till Älvdalens tre högsta toppar Hykjeberg, Skärklitt och Väsaberget med fantastiska vyer! Ett varv på UKA PAIN banan och du blir snabbt varse “Vilken pina” det är att ta sig genom denna bana! Målgången är här hos oss Hottis.

Här hittar du Uka Pains hemsida.

Ps. det finns några kortare banor som är 50 km och 28 km så ”alla” kan vara med!

Älvdalens Musik- & Motorfestival

Välkommen till Älvdalen torsdag – söndag vecka 32, här råder det festivalstämning med tusentals entusiastfordon från när och fjärran!
Vi på Hottis smygstartar redan på onsdagen med förfest med trubadur.
Torsdag – lördag hittar du Älvdalens största uteservering här hos oss, massor av band som spelar på vår stora scen och i vår utebar hittar du god mat och något gott att dricka.

Älvdalens största event, alltid vecka 32!

MoonBikes – på Offroadcamp i Nornäs

Upplev något helt nytt, med massor av action i absolut tystnad!
MoonBikes går helt på el och är dynamiska och otroligt roliga att köra.
Hos Offroadcamp i Nornäs kan du boka en MoonBikes Actionupplevelse som kan innefatta att åka på en bana i deras MoonBikes Park eller följ med på en guidad tur. Upplev vår fantastiska natur i tystnad med dessa MoonBikes.
Här hittar du mer information om Offroadcamp och MoonBikes upplevelserna i Nornäs.

Älvdalens golfklubb

Vid Porfyrdammen, strax intill Älvdalens gamla porfyrverk i byn Näset, finns en Driving Lake. Utslagsplatsen ligger vid strandkanten och du slår dina bollar i dammen. Här finns också det första hålet för 9-hålsbanan.

För mer info läs här!

Fäbodar

I byarna runt Älvdalen finns flera bevarade fäbodar.

Här hittar du mer information om fäbodar i hela Dalarna.

Vasaloppsarenan

Vasaloppsarenan är 90 km lång här kan du vandra, springa, cykla eller skida från Sälen till Mora. Njut av naturreservatets djur och natur, stanna till i byar och pittoreska fäbodar, upplev alla kända platser och kontroller från Vasaloppet

Vasaloppsleden startar på samma ställe som Vasaloppet och sträcker sig ner till Mora.

Genom Älvdalen passerar du Mångsbodarna där du kan besöka sandstensbrottet. Strax utanför Risbergs kontrollen finns en vacker fäbod och i Evertsberg ett vackert kapell. Strax utanför Evertsberg hittar du Skeppshussjön där du på sommaren kan ta ett uppfriskande dopp.

Tomteland

Ca 45 min bilfärd från Älvdalen ligger Sagolandet Tomteland. Här kan barnen träffa tomten, titta på teater och uppträdanden. Sagolandet Tomteland välkomnar alla, liten som stor, till en värld fylld av fantasi, trolldom och magi. Tomteland inrymmer även trollens rike, älvornas marker, skogstomtebyn, Hälgeland och många andra spännande platser.

Ett populärt utflyktsmål för familjer.